Wednesday, December 1, 2010

FSBPT- NPTE Questions

FSBPT- NPTE Questions

21. A physical therapist is evaluating an adult that has recently been diagnosed with respiratory acidosis. Which of the following clinical signs would most likely not be present?
A: CO2 Retention

B: Dyspnea
C: Headaches
D: Tachypnea

22. A physical therapist is caring for an adult that has recently been diagnosed with respiratory alkalosis. Which of the following clinical signs would most likely not be present?
A: Anxiety attacks

B: Dizziness
C: Hyperventilation cyanosis
D: Blurred vision

23. A physical therapist is evaluating a patient that has had damage to the ulnar nerve. Which of the following muscles would most likely show signs of weakness?
A: Soleus

B: Triceps
C: Brachioradialis
D: Adductor Pollicus

24. A physical therapist is reviewing a patient's medication list. The drug Pentoxifylline is present on the list. Which of the following conditions is commonly treated with this medication?
A: COPD

B: CAD
C: PVD
D: MS

25. A patient has been on long-term management for CHF. Which of the following drugs is considered a loop dieuretic that could be used to treat CHF symptoms?
A: Ciprofloxacin

B: Lepirudin
C: Naproxen
D: Bumex

26. A patient has recently been diagnosed with polio and has questions about the diagnosis. Which of the following systems is most affected by polio?
A: PNS

B: CNS
C: Urinary system
D: Cardiac system

27. A physical therapist is educating a patient about right-sided heart deficits. Which of the following clinical signs is not associated with right-sided heart deficits?
A: Orthopnea

B: Dependent edema
C: Ascites
D: Nocturia

28. A physical therapist is reviewing a patient's medication. The patient is taking Digoxin. Which of the following is not an effect of Digoxin?
A: Depressed HR

B: Increased CO
C: Increased venous pressure
D: Increased contractility of cardiac muscle

29. A patient's chart indicates the patient is suffering from Digoxin toxicity. Which of the following clinical signs is not associated with digoxin toxicity?
A: Ventricular bigeminy

B: Anorexia
C: Normal ventricular rhythm
D: Nausea

30. Which of the following is the key risk factor for development of Parkinson's disease dementia?
A: History of strokes

B: Acute headaches history
C: Edward's syndrome
D: Use of phenothiazines

NPTE Answer Key

21. (D) Tachypnea is associated with respiratory alkalosis.
22. (C) Hyperventilation cyanosis is associated with respiratory acidosis.
23. (D) Adductor pollicus is innervated by the ulnar nerve.
24. (C) This drug is a hemorheological agent that helps blood viscosity.
25. (D) Bumex is considered a loop dieuretic.
26. (B) Polio is caused by a virus that attacks the CNS.
27. (A) Orthopnea is a left- sided heart failure clinical symptom.
28. (C) Digoxin decreases venous pressure.
29. (C) Ventricular rhythm may be premature with Digoxin toxicity.
30. (D) Penothiazines are considered a risk factor for Parkinson's disease dementia.
COURTESY
http://www.free-pt-practice.com/fsbpt_npte3.htm

FSBPT- NPTE Questions

FSBPT- NPTE Questions


11. A physical therapist is caring for an infant that has recently been diagnosed with a congenital heart defect. Which of the following clinical signs would most likely be present?
A: Slow pulse rate

B: Weight gain
C: Decreased systolic pressure
D: Irregular WBC lab values

12. A mother has recently been informed that her child has Down's syndrome. You will be evaluating the patient in the afternoon. Which of the following characteristics is not associated with Down's syndrome?
A: Simian crease

B: Brachycephaly
C: Oily skin
D: Hypotonicity

13. A patient asks a physical therapist, "My doctor recommended I increase my intake of folic acid. What type of foods contain folic acids?"
A: Green vegetables and liver

B: Yellow vegetables and red meat
C: Carrots
D: Milk

14. A patient has developed trochanteric bursitis that has gone untreated for 5 weeks. The patient is 34 years old. Which of the following Ultrasound settings is most appropriate?
A: Pulsed US at 3MHz

B: Pulsed US at 1MHz
C: Continuous US at 3MHz
D: Continuous US at 1MHz

15. A child is 5 years old and has been recently admitted into the hospital. According to Erickson which of the following stages is the child in?
A: Trust vs. mistrust

B: Initiative vs. guilt
C: Autonomy vs. shame
D: Intimacy vs. isolation

16. When you are taking a patient's history, she tells you she has been depressed and is dealing with an anxiety disorder. Which of the following medications would the patient most likely be taking?
A: Elavil

B: Calcitonin
C: Pergolide
D: Verapamil

17. A patient's chart indicates a history of hyperkalemia. Which of the following would you not expect to see with this patient if this condition were acute?
A: Decreased HR

B: Paresthesias
C: Muscle weakness of the extremities
D: Migranes

18. A patient's chart indicates a history of meningitis. Which of the following would you not expect to see with this patient if this condition were acute?
A: Increased appetite

B: Vomiting
C: Fever
D: Poor tolerance of light

19. A fragile 87 year-old female has recently been admitted to the hospital with increased confusion and falls over last 2 weeks. She is also noted to have a mild left hemiparesis. Which of the following tests is most likely to be performed?
A: FBC (full blood count)

B: ECG (electrocardiogram)
C: Thyroid function tests
D: CT scan

20. A physical therapist is evaluating an adult that has recently been diagnosed with hypokalemia. Which of the following clinical signs would most likely not be present?
A: Leg cramps

B: Respiratory distress
C: Confusion
D: Flaccid paralysis

NPTE Answer Key
11.(B) Weight gain is associated with CHF and congenital heart deficits.
12.(C) The skin would be dry and not oily.
13.(A) Green vegetables and liver are a great source of folic acid.
14.(D) Continous setting would be used for the chronic inflammation and deep settings of 1 MHz. 15.(B) Initiative vs. guilt- 3-6 years old
16.(A) Elavil is a tricyclic antidepressant.
17.(D) Answer choices A-C were symptoms of acute hyperkalemia.
18.(A) Loss of appetite would be expected.
19.(D) A CT scan would be performed for further investigation of the hemiparesis.
20.(D) Flaccid paralysis is an indication of Hyperkalemia.

COURTESY

http://www.free-pt-practice.com/fsbpt_npte2.htm

FSBPT- NPTE Questions

FSBPT- NPTE Questions

1. A physical therapist is performing an evaluation on a patient that has fallen off a fork lift and injured his right arm. The patient was evaluated by an MD 3 days ago. The patient reports, "Yesterday my arm started to go numb and turned purple." A poor arterial pulse is found in the arm upon evaluation. Which step should the physical therapist take first?
A: Notify the MD of the changes immediately

B: Begin light exercise program per MD orders
C: Apply E-stim and Ice to the extremity
D: Special test the right arm

2. A physical therapist is reviewing a patient's medication during an evaluation. Which of the following medication would be contraindicated if the patient were pregnant?
A: Coumadin

B: Celebrex
C: Catapress
D: Habitrol

3. A physical therapist is reviewing a patient's PMH. The history indicates photosensitive reactions to medications. Which of the following drugs has not been associated with photosensitive reactions?
A: Nitrodur

B: Sulfonamide
C: Noroxin
D: Bactrim

4. A patient has a diabetic ulcer on his right foot first ray region. The ulcer is in a chronic state of tissue inflammation and the patient is extremely obese. The wound is not infected at this time; however the patient is unable to ambulate at this time without applying pressure to the first ray region. Which of the following interventions would be the most beneficial to the patient?
A: Whirlpool 10 minutes followed by sharps debridement

B: Have the patient fitted to offload pressures on the first ray in a week.
C: Review the role of glucose and tissue healing with the patient.
D: Have the patient perform NWB gait with Axillary crutches with the extremity.

5. A thirty five year old male has been an insulin-dependent diabetic for five years and now is unable to urinate. Which of the following would you most likely suspect?
A: Atherosclerosis

B: Diabetic nephropathy
C: Autonomic neuropathy
D: Somatic neuropathy

6. You are taking the history of a 14 year old girl who has a (BMI) of 18. The girl reports inability to eat, induced vomiting and severe constipation. Which of the following would you most likely suspect?
A: Multiple sclerosis

B: Anorexia nervosa
C: Bulimia
D: Systemic sclerosis

7. A patient has a Right T8 facet joint that has become extremely tight. Which of the following movements with stretch the joint with the best technique?
A: L Trunk Rotation and Extension

B: L Trunk Rotation and FlexionC:
R Trunk Rotation and Extension
D: R Trunk Rotation and Flexion

8. A fifty-year-old blind and deaf patient has been assigned to you for evaluation. As the lead physical therapist your primary responsibility for this patient is?
A: Let others know about the patient's deficits

B: Communicate with your supervisor your concerns about the patient's deficits.
C: Continuously update the patient on the social environment.
D: Provide a secure environment for the patient.

9. Your patient is getting discharged from a SNF facility. The patient has a history of severe COPD and PVD. The patient is primarily concerned about their ability to breath easily. Which of the following would be the best instruction for this patient?
A: Deep breathing techniques to increase O2 levels.

B: Cough regularly and deeply to clear airway passages.
C: Cough following bronchodilator utilization
D: Decrease CO2 levels by increase oxygen take output during meals.

10. Which of the following is the best exercise to correct a Trendelenburg gait pattern?
A: Bridging

B: Bridging with Resisted Abduction
C: Bridging with Straight Leg Raise
D: Squats

Answer Key

1.(A) Vascular changes and Sensory changes to the extremity must be reported to the MD immediately.
2.(A) is contraindicated with pregnancy.
3.(A) All of the others have can cause photosensitivity reactions.
4.(C) If the glucose levels are not monitored and controlled the wound will never heal.
5.(C) Autonomic neuropathy can cause inability to urinate.
6.(B) All of the clinical signs and systems point to a condition of anorexia nervosa.
7.(B) Flexion and L Rotation would give maximal stretch to the R facet joint.
8.(D) This patient's safety is your primary concern.
9.(C) The bronchodilator will allow a more productive cough.
10.(B) Trendelenburg gait is caused by weak hip extensors and abductors.

COURTESY
http://www.free-pt-practice.com/fsbpt_npte1.htm

NPTE Practice Questions

NPTE Practice Questions

1. A physical therapist is working in an outpatient orthopedic clinic. During the patient's history the patient reports, “I tore 3 of my 4 Rotator cuff muscles in the past.” Which of the following muscles cannot be considered as possibly being torn?

A. Teres minor
B. Teres major
C. Supraspinatus
D. Infraspinatus

2. A physical therapist working on an ICU unit, notices a patient is experiencing SOB, calf pain, and warmth over the posterior calf. All of these may indicate which of the following medical conditions?
A. Patient may have a DVT.

B. Patient may be exhibiting signs of dermatitis.
C. Patient may be in the late phases of CHF.
D. Patient may be experiencing anxiety after surgery.

3. A physical therapist is caring for a patient who has recently been diagnosed with fibromyalgia and COPD. Which of the following tasks should the physical therapist delegate to an aide?

A. Transferring the patient during the third visit.

B. Ambulating the patient for the first time.
C. Taking the patient's vital sign while setting up an exercise program.
D. Educating the patient on monitoring fatigue.

4. A physical therapist is instructing a person who had a left CVA and right lower extremity hemiparesis to use a quad cane. Which of the following is the most appropriate gait sequence?
A. Place the cane in the patient's left upper extremity, encourage cane, then right lower extremity, then left upper extremity gait sequence.

B. Place the cane in the patient's left upper extremity, encourage cane, then left lower extremity, then right upper extremity gait sequence.
C. Place the cane in the patient's right upper extremity, encourage cane, then right lower extremity, then left upper extremity gait sequence.
D. Place the cane in the patient's right upper extremity, encourage cane, then left lower extremity, then right upper extremity gait sequence.

5. A physical therapist is returning phone calls in a pediatric clinic. Which of the following reports most requires the physical therapist's immediate attention and phone call?
A. A 8 year-old boy has been vomiting and appears to have slower movements and has a history of an atrio-ventricular shunt placement.

B. A 10 year-old girl feels a dull pain in her abdomen after doing sit-ups in gym class.
C. A 7 year-old boy has been having a low fever and headache for the past 3 days that has history of an anterior knee wound.
D. A 7 year-old girl that had a cast on her right ankle is complaining of itching.

6. A physical therapist is caring for a patient in the step down unit. The patient has signs of increased intracranial pressure. Which of the following is not a sign of increased intracranial pressure?
A. Bradycardia

B. Increased pupil size bilaterally
C. Change in LOC
D. Vomiting


7. The charge nurse on a cardiac unit tells you a patient is exhibiting signs of right-sided heart failure. Which of the following would not indicate right-sided heart failure?
A. Nausea

B. Anorexia
C. Rapid weight gain
D. SOB (shortness of breath)

8. A patient has recently been diagnosed with symptomatic bradycardia. Which of the following medications is the most recognized for treatment of symptomatic bradycardia?
A. Questran

B. Digitalis
C. Nitroglycerin
D. Atropine

9. Which of the following arterial blood gas values indicates a patient may be experiencing a condition of metabolic acidosis?
A. PaO2 (91%)

B. Bicarbonate 159
C. CO(2) 48 mm Hg
D. pH 7.33

10. A patient has suffered a left CVA and has developed severe hemiparesis resulting in a loss of mobility. The physical therapist notices on assessment that an area over the patient's left elbow appears as non-blanchable erythema and the skin is intact. The physical therapist should score the patient as having which of the following?
A. Stage I pressure ulcer

B. Stage II pressure ulcer
C. Stage III pressure ulcer
D. Stage IV pressure ulcer

Answer Key
1. B
2. A
3. A
4. A
5. A
6. B
7. D
8. D
9. B
10. A

Physiotherapist Available for Home Visit at Bommanahalli, HSR Layout, Vishnupriya Layout, Bangalore and Rasipuram, Tamilnadu

                   Technically skilled Physiotherapist Available for the home visit and clinic....     Contact:  8147349181 We cov...